Biologisch eten beter ?

Atkins of aanverwante zaken in de publiciteit
Mok
Berichten: 7022
Lid geworden op: Wo 28 Mar 2007, 23:47:22
Geslacht: vrouw
Atkins sinds: maart 2004
Land: Nederland
fase: 4
Locatie: Hilliwood

Biologisch eten beter ?

Berichtdoor Mok » Za 15 Sep 2012, 23:14:06

Biologisch eten beter? Blog van Frank van Berkum.

'Are Organic Foods Safer or Healthier Than Conventional Alternatives?'

Zo luidde de titel van het in de lekenpers veel geciteerde artikel in Annals of Internal Medicine(1) . In de afgelopen 13 jaar steeg de omzet van biologische producten in de USA van 3,6 miljard naar 26,7 miljard dollar. Waarom zijn er steeds meer mensen bereid om meer te betalen voor biologische (organic) voeding dan voor gewone producten?

Niet alleen omdat biologisch beter is voor het milieu en voor het dierwelzijn, maar vooral ook omdat biologisch een gezonder imago heeft. Er is een rotsvast vertrouwen dat alles wat natuurlijk is, ook gezond is.

Voor de productie van biologische producten zijn geen chemische stoffen gebruikt, geen kunstmest en geen pesticiden. Ook de productie van biologisch vlees gebeurt met biologische geteelde veevoer en zonder antibiotica. De dieren hebben meer bewegingsruimte en meer toegang tot de buitenlucht.

Dat de kosten om zulke producten te verbouwen hoger zijn dan van de gewone landbouwproducten vinden we begrijpelijk. Omdat we er meer gezondheid voor terug krijgen, vindt men die hogere prijs gerechtvaardigd. Maar dat eerste blijkt volgens de genoemde een publicatie niet zo te zijn.
Kanker

In Nederland onderzocht het Louis Bolk instituut mensen met kanker die biologische producten zijn gaan gebruiken(2). Van de deelnemers voelde 61 procent zich fitter en energieker tijdens het gebruik van biologische producten. De deelnemers hoopten door deze voeding hun ziekte te kunnen bestrijden. Er werd geen controlegroep bestudeerd, een ‘randomized controlled trial’ (RCT) was dit onderzoek dus niet. Overigens, een RCT met voeding is vrijwel onmogelijk, deelnemers zijn bijna niet te blinderen als het gaat om voeding. Een eerlijke vergelijking met mensen die geen biologische voeding gebruikten, kon niet worden gemaakt.
Gezondheidskenmerken

Wetenschappers van de Amerikaanse Stanford University onderzochten de relatie tussen biologische voeding en onze gezondheid. Zij constateerden dat onderzoek naar échte gezondheidskenmerken – zoals ziekte en sterfte – in relatie tot biologische producten niet voorhanden bleek. Slechts drie studies onderzochten de effecten van biologische producten op allergieën en campylobacterinfecties, er werden geen verschillen gevonden. Vervolgens keken de onderzoekers naar voedingswaarden, bacteriële verontreiniging en de aanwezigheid van landbouwgiffen.
Voedingswaarden

De voedingswaarden van biologische producten bleken niet wezenlijk af te wijken van die van grootschalig geproduceerde niet-biologische producten. Zo waren er geen echte verschillen in vitamines en mineralen, uitgezonderd het mineraal fosfaat. Biologische melk bevatte iets meer van het gezonde omega-3 vet dan gewone melk. Ook de gezonde polyfenolen (antioxidanten) kwamen iets meer voor in biologische producten, maar de verschillen waren te gering voor een duidelijke conclusie.
Pesticiden

Daarnaast is aangetoond dat biologisch voedsel minder vaak pesticiden bevatte, maar de gemeten hoeveelheden pesticiden vielen allemaal binnen de veilige norm. De bacteriële contaminaties verschilden evenmin veel, maar biologisch geproduceerd kippen- en varkensvlees bevatte wel minder vaak resistente bacteriën.

Dat is dus duidelijk een pluspunt voor biologische producten.

Referenties

Smith-Spangler C, Brandeau ML, Hunter GE, Bavinger JC, Pearson M, Eschbach PJ, Sundaram V, Liu H, Schirmer P, Stave C, Olkin I, Bravata DM Are organic foods safer or healthier than conventional alternatives?: a systematic review. Ann Intern Med. 2012;157:348-66
Vliet, M. van, Vijver, L. van de (2012), Kan biologische voeding een bijdrage leveren aan de gezondheid van mensen met kanker? Ervaringen van de patiënt. Louis Bolk Instituut, 2012-020 GV.

Terug naar “De media”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 2 gasten