Hongaarse zuurkool

Miranda
Erelid
Berichten: 5224
Lid geworden op: Vr 09 Mar 2007, 15:58:12
Geslacht: vrouw
Land: Nederland
Locatie: Noord-Holland
Contact:

Hongaarse zuurkool

Berichtdoor Miranda » Di 27 Mar 2007, 12:08:23

Ingrediënten:
spekjes, ik gebruik meestal 250 gram
gehakt, 500 gram
500 gram zuurkool
ei, voor door het gehakt
kruiden: zout/peper/paprikapoeder


Je bakt spekjes uit, neemt helft uit de pan.
Op de spekjes in de pan doe je zuurkool, dan leg je er gehaktballen op die je kruidt met zout/peper en paprikapoeder, evt knoflook. Dan weer een laag zuurkool en dan de spekjes.
Het geheel zet je bijna onder water en laat je lekker gaar stoven.

Bij een niet-atkins versie doe je ongekookte rijst door het gehakt, dat wordt gaar door het water en dat is echt héérlijk! Maar niet atkins.....
Voor vanavond heb ik dus twee pannen vol gemaakt. De volgende dag is het vaak nog lekkerder

Soleil
Berichten: 31
Lid geworden op: Di 29 Dec 2009, 20:04:46
Geslacht: vrouw

Re: Hongaarse zuurkool

Berichtdoor Soleil » Wo 24 Feb 2010, 11:31:16

Hallo, ik ben van alles aan het uitproberen van de recepten die hier op het forum staan en vandaag wordt het dus de Hongaarse zuurkool :)
Maar ik heb wel ff een vraagje over de gehaktballen.
Worden die van te voren al gebraden of maak je ballen en leg je ze rauw op de zuurkool???
En hoelang laat je het stoven en wat doe je met het overgebleven vocht? Afgieten???

Groetjes Soleil

Monique
Erelid
Berichten: 17473
Lid geworden op: Vr 09 Mar 2007, 11:14:44
Geslacht: vrouw
Land: Nederland
Locatie: amsterdam

Re: Hongaarse zuurkool

Berichtdoor Monique » Wo 24 Feb 2010, 11:33:05

Zo te lezen gaan ze er rauw op en stoven ze dan gaar.

Soleil
Berichten: 31
Lid geworden op: Di 29 Dec 2009, 20:04:46
Geslacht: vrouw

Re: Hongaarse zuurkool

Berichtdoor Soleil » Wo 24 Feb 2010, 13:00:50

Ja dat lijkt er wel op hé?
Alleen hoe lang zou het dan moeten stoven denk je?

Monique
Erelid
Berichten: 17473
Lid geworden op: Vr 09 Mar 2007, 11:14:44
Geslacht: vrouw
Land: Nederland
Locatie: amsterdam

Re: Hongaarse zuurkool

Berichtdoor Monique » Wo 24 Feb 2010, 13:06:00

Ik denk dat het niet uitmaakt of het wat langer staat. gehakt word niet droog zo en het ligt er ook aan hoe groot de ballen zijn. Gewoon ff eentje een beetje stuk maken?

Soleil
Berichten: 31
Lid geworden op: Di 29 Dec 2009, 20:04:46
Geslacht: vrouw

Re: Hongaarse zuurkool

Berichtdoor Soleil » Wo 24 Feb 2010, 13:18:39

Ok tnxx :-D
Ik ga wel wat uitproberen, zal wel geen 2 uur zijn lijkt mij anders wordt die zuurkool ook niet echt lekker denk ik maar zo.

Arzourez
Berichten: 2124
Lid geworden op: Ma 25 Jan 2010, 12:35:52
Geslacht: vrouw
Atkins sinds: jaren
Land: Nederland

Re: Hongaarse zuurkool

Berichtdoor Arzourez » Wo 24 Feb 2010, 13:39:07

De origineel versie (met rijst) lijkt mij wel lekker, omdat dan de rijst het vocht opneemt, maar wat doe je nu met al dat water dan? :weetniet:
Wordt het niet erg waterig en verliest het gehakt niet erg veel smaak door al dat water? :?:

Soleil
Berichten: 31
Lid geworden op: Di 29 Dec 2009, 20:04:46
Geslacht: vrouw

Re: Hongaarse zuurkool

Berichtdoor Soleil » Wo 24 Feb 2010, 13:44:54

Tja dat weet ik dus ook niet :weetniet: hahahaa
Misschien verdampt het, maar dan moet het wel heel erg lang staan lijkt mij.

Hendien
Berichten: 14626
Lid geworden op: Wo 28 Mar 2007, 13:56:55

Re: Hongaarse zuurkool

Berichtdoor Hendien » Wo 24 Feb 2010, 17:06:43

MIRANDA

NenaDubois
Moderator
Berichten: 2578
Lid geworden op: Vr 25 Mei 2007, 15:49:49
Geslacht: vrouw
Atkins sinds: 23/01/2005
Land: Belgie
Locatie: Geel

Re: Hongaarse zuurkool

Berichtdoor NenaDubois » Do 25 Feb 2010, 09:10:35

In één van mijn kookboeken staat ook een (iets anders) recept voor Hongaarse gehaktballetjes dat ik al meerdere keren gemaakt heb.
Ik vind het heel lekker en…. je hebt niet het probleem van een teveel aan vocht.

(voor 2 pers.)
400g gehakt
300g zuurkool
125g paprikareepjes (of 2 halve paprika’s van verschillende kleur)
1 middelgrote ui
1 ei
1 el tomatenconcentraat
1/3 blokje runderbouillon
1 koffielepel paprikapoeder
1/4 koffielepel komijn
Peper en zout

Meng het gehakt met het ei, maak er balletjes van ter grootte van een pingpongballetje en kleur ze in een braadpan aan alle kanten goudbruin.
Verhit wat vetstof in een kookpot en roerbak de in halve maantjes gesneden ui en de paprikareepjes gedurende 2 à 3 min. op een zacht vuurtje. Roer er het tomatenconcentraat en het bouillonblokje door en voeg dan de zuurkool, het paprikapoeder en de komijn toe. (eventueel ook klein beetje water)
Voeg de balletjes toe, schep voorzichtig om en laat ong. 15 min. afgedekt sudderen.
Breng ev. op smaak met peper en zout.

Soleil
Berichten: 31
Lid geworden op: Di 29 Dec 2009, 20:04:46
Geslacht: vrouw

Re: Hongaarse zuurkool

Berichtdoor Soleil » Do 25 Feb 2010, 09:22:16

Nou het is uiteindelijk toch wel gelukt hoor :o
Ik ben er om 16.00 uur mee begonnen en we gingen om 17.50 uur eten en toen waren de ballen gaar en de zuurkool smaakte heerlijk naar gerookte spekjes.
Er was nog wel wat vocht over (niet echt veel meer) en dat heb ik maar gewoon afgegoten.
Dit komt vast en zeker nog een keer op het menu te staan!! :tu:

Miranda
Erelid
Berichten: 5224
Lid geworden op: Vr 09 Mar 2007, 15:58:12
Geslacht: vrouw
Land: Nederland
Locatie: Noord-Holland
Contact:

Re: Hongaarse zuurkool

Berichtdoor Miranda » Do 29 Apr 2010, 10:25:10

Hendien op 24 Feb 2010, 17:06:43 schreef:MIRANDA



:oops:
Ik lees dit nu pas. Gelukkig lees ik ook meteen dat het wel gelukt is.
Die andere variant lijkt ook erg lekker, ga ik een keer proberen :-D

Arzourez
Berichten: 2124
Lid geworden op: Ma 25 Jan 2010, 12:35:52
Geslacht: vrouw
Atkins sinds: jaren
Land: Nederland

Re: Hongaarse zuurkool

Berichtdoor Arzourez » Do 29 Apr 2010, 12:03:37

Miranda op 29 Apr 2010, 10:25:10 schreef:


:oops:
Ik lees dit nu pas. Gelukkig lees ik ook meteen dat het wel gelukt is.
Die andere variant lijkt ook erg lekker, ga ik een keer proberen :-D


En wat was het antwoord nu? :fl2:

Miranda
Erelid
Berichten: 5224
Lid geworden op: Vr 09 Mar 2007, 15:58:12
Geslacht: vrouw
Land: Nederland
Locatie: Noord-Holland
Contact:

Re: Hongaarse zuurkool

Berichtdoor Miranda » Do 29 Apr 2010, 18:16:57

Soleil op 24 Feb 2010, 13:00:50 schreef:Ja dat lijkt er wel op hé?
Alleen hoe lang zou het dan moeten stoven denk je?


Het antwoord op bovenstaande vraag bedoel je? IK laat het altijd minimaal een uur tot anderhalf stoven. En het vocht verdampt wel hoor, heb nog nooit 'soep' overgehouden :D

marie louise
Berichten: 10
Lid geworden op: Za 09 Jun 2012, 20:07:38
Geslacht: vrouw
Atkins sinds: vandaag
Land: Nederland
fase: 1
Locatie: vlaardingen

Re: Hongaarse zuurkool

Berichtdoor marie louise » Ma 15 Okt 2012, 17:33:18

wie heeft er nog een lekker recept met zuurkool / en boerenkool


Terug naar “Groentenrecepten”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast