Witloof in een spekjasje

Tarragon
Berichten: 612
Lid geworden op: Zo 17 Jan 2010, 22:59:44
Geslacht: vrouw
Atkins sinds: 2010
Land: Belgie
Locatie: Antwerpen

Witloof in een spekjasje

Berichtdoor Tarragon » Wo 24 Feb 2010, 13:47:48

8 kroppen witloof; 750 gram gehakt; 8 sneetjes heel dun gesneden gerookt spek; een citroen; nootmuskaat; 5 eetlepels mascarpone

Maak de kroppen witloof schoon en snijd ze in de lengte in twee. Hol ze een beetje uit en leg tussen de twee helften een laagje gehakt. Omwikkel elke krop met een sneetje spek en steek er een prikker in om alles bij elkaar te houden. Verwarm wat boter en olie in een diepe pan en leg er de kroppen witloof in. Strooi peper en zout, rasp wat nootmuskaat en pers wat citroensap over elke krop. Bak het witloof kort aan, giet wat heet water in de pan en zet er dan het deksel op. Zachtjes laten stoven tot het witloof gaar is (reken ongeveer drie kwartier). Haal het witloof uit de pan en roer de mascarpone door het kookvocht.

Dit recept vond ik op het net na een minuutje googelen. Ik heb het gisteren klaar gemaakt, het is poepsimple, en het smaakt bijzonder lekker.
Maar vooral was ik opgetogen over het resultaat dat de mascarpone levert als je hem door de saus roert. De saus was zo mooi smeuiig romig en lekker. Ik weet zeker dat ik deze mascarpone-methode in de toekomst nog dikwijls zal toepassen!

Arzourez
Berichten: 2124
Lid geworden op: Ma 25 Jan 2010, 12:35:52
Geslacht: vrouw
Atkins sinds: jaren
Land: Nederland

Re: Witloof in een spekjasje

Berichtdoor Arzourez » Wo 24 Feb 2010, 13:55:37

Begin bijna te geloven dat je aandelen hebt in een witlo(o)f kwekerij :D :wink:

Maar het klinkt wel lekker hoor :tu:

Gast
Berichten: 6261
Lid geworden op: Wo 28 Mar 2007, 19:48:47

Re: Witloof in een spekjasje

Berichtdoor Gast » Wo 24 Feb 2010, 13:56:20

Ik krijg nu al trek... Ik ben ook een enorme witlofliefhebber (wij laten de tweede o weg...).
Ik eet het vanavond ook, gewoon met ham (hesp) uit de oven en kaas, maar ik ga dit recept zeker een keertje maken. Dankjewel voor het plaatsen.

Miepje

Monique
Erelid
Berichten: 17473
Lid geworden op: Vr 09 Mar 2007, 11:14:44
Geslacht: vrouw
Land: Nederland
Locatie: amsterdam

Re: Witloof in een spekjasje

Berichtdoor Monique » Wo 24 Feb 2010, 13:57:25

De meeste sausjes kun je ook met een goedkopere roomkaas krijgen. Ik gebruik altijd picfrish (naturel natuurlijk) of exquise. Alle witte sausen kun je zo maken. Slagroom, kaas snufje bouillon en dan ..... naar smaak. Geschikt voor kerrie, champignon, blauwe kaas of peper saus.

Het lijkt me trouwens een lekker recept.

Marian
Site Admin
Berichten: 8515
Lid geworden op: Vr 09 Mar 2007, 12:04:57
Geslacht: vrouw
Atkins sinds: 28-02-2000
Land: Nederland
fase: 2
Locatie: Hoofddorp
Contact:

Re: Witloof in een spekjasje

Berichtdoor Marian » Zo 07 Mar 2010, 23:52:35

Drie kwartier? :shock: Ik dacht dat witlof met een minuut of 10 wel gaar was :scratch:

Tarragon
Berichten: 612
Lid geworden op: Zo 17 Jan 2010, 22:59:44
Geslacht: vrouw
Atkins sinds: 2010
Land: Belgie
Locatie: Antwerpen

Re: Witloof in een spekjasje

Berichtdoor Tarragon » Ma 08 Mar 2010, 10:29:56

10 minuten lijkt me dan weer erg kort.
Als je witloof bakt om er een eitje over te breken, ja, dan is de witloof in schijfjes gesneden, en dan is hij sneller gaar.
Witloof koken, ja, dat gaat ook in 10 minuutjes.

Maar hier wordt hij gestoofd.
Als ik gewoon witloof stoof, zonder iets erbij (behalve kruiden en knoflook), dan reken ik ook altijd minimum een half uur.
En op het laatste moment, zet ik het vuur nog eventjes hoog zodat de witloof zijn grijze kleur wat kwijtspeelt, want die is niet zo appetijtelijk, en zodat het vocht nog wat verdampt.

Het is ook niet alleen een kwestie van "gaar of niet gaar", maar ook van smaak.
Als je 3 kwartier stooft, lopen de smaken meer door elkaar.
In drie kwartier heeft ook het gehakt de mogelijkheid om een beetje van zijn eigen vet uit te zweten. Dat maakt het braadvocht dan weer rijker van smaak.

Je mag het gaarne proberen in 10 minuutjes, maar ik denk dat de witloof nog hard zal zijn, en het gehakt nog rauw :?

NenaDubois
Moderator
Berichten: 2569
Lid geworden op: Vr 25 Mei 2007, 15:49:49
Geslacht: vrouw
Atkins sinds: 23/01/2005
Land: Belgie
Locatie: Geel

Re: Witloof in een spekjasje

Berichtdoor NenaDubois » Ma 08 Mar 2010, 13:09:47

Ik maak dit ook regelmatig klaar (heb het recept uit een Colruyt-kookboek) en 3 kwartier stoven is echt een minimum, hoor. Anders is het witloof inderdaad niet gaar (genoeg) en dat is wel nodig in dit gerecht.

In 'mijn' recept wordt er een beetje Geuze (of een ander bier) gebruikt i.pl.v. water en er gaat een laurierblaadje bij. Op het einde gaat er dan nog een koffielepeltje mosterd door de saus.
Op deze manier is de saus natuurlijk lopender, maar het is een lekkere variatie.

Miranda
Erelid
Berichten: 5224
Lid geworden op: Vr 09 Mar 2007, 15:58:12
Geslacht: vrouw
Land: Nederland
Locatie: Noord-Holland
Contact:

Re: Witloof in een spekjasje

Berichtdoor Miranda » Vr 23 Apr 2010, 10:38:10

Mmmm, ik begin bijna te kwijlen van dit recept. Het lijkt me heerlijk!
Ik heb het uitgeprint en ga het zeker binnenkort maken :-D

Gast
Berichten: 6261
Lid geworden op: Wo 28 Mar 2007, 19:48:47

Re: Witloof in een spekjasje

Berichtdoor Gast » Wo 27 Okt 2010, 16:38:34

Wij hebben dit gisteren gegeten al heb ik de witlof niet gestoofd maar het geheel in een ovenschaal gedaan.
En het was LEKKER!!!
We houden hem bij de favorieten.

Ilonahuisman
Berichten: 71
Lid geworden op: Wo 19 Dec 2012, 09:48:13
Geslacht: vrouw
Atkins sinds: 18-12-2012
Land: Nederland
fase: 1
Locatie: Almere

Re: Witloof in een spekjasje

Berichtdoor Ilonahuisman » Za 29 Dec 2012, 23:59:53

Voor hoeveel personen is dit gerecht en de gemiddelde kh.....

Monique
Erelid
Berichten: 17473
Lid geworden op: Vr 09 Mar 2007, 11:14:44
Geslacht: vrouw
Land: Nederland
Locatie: amsterdam

Re: Witloof in een spekjasje

Berichtdoor Monique » Zo 30 Dec 2012, 00:28:15

Ilonahuisman op 29-12-2012, 23:59:53 schreef:Voor hoeveel personen is dit gerecht en de gemiddelde kh.....

Voor 8 kleine, 6 gemiddelde, 5 net bovengemiddelde en 4 lekkere en voor 3 flinke eters. Gemiddelt.... gewoon ff rekenen. De totale optelsom van de ingredienten delen door het aantal porties.

mamosi
Berichten: 8
Lid geworden op: Wo 06 Mar 2013, 16:53:03
Geslacht: vrouw
Land: Nederland
Locatie: Oldenzaal

Re: Witloof in een spekjasje

Berichtdoor mamosi » Do 07 Mar 2013, 10:42:10

Ik ga dit vandaag proberen. Ben erg benieuwd, maar aan de reacties te zien :tu:
Ik laat weten hoe het is geworden.

mamosi
Berichten: 8
Lid geworden op: Wo 06 Mar 2013, 16:53:03
Geslacht: vrouw
Land: Nederland
Locatie: Oldenzaal

Re: Witloof in een spekjasje

Berichtdoor mamosi » Do 07 Mar 2013, 22:42:28

Het was een succes. Echt lekker!! Gaan we vaker doen en het is ook zeer eenvoudig, kost alleen wat tijd.


Terug naar “Vleesrecepten”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 3 gasten